Kiinteä vai mobiililaajakaista?

Kiinteä vai mobiililaajakaista?

Laajakaistalla tarkoitetaan nopeaa ja aina auki olevaa Internet-yhteyttä. Laajakaistoja on olemassa kahdenlaisia: kiinteitä- ja mobiililaajakaistoja ja näistä voit lukea lisää tältä sivustolta. Yksi laajakaistan tärkeimpiä ominaisuuksia on sen nopeus. Suomessa on lain puitteissa taattu, että laajakaistan nopeuden tulee olla vähintään 256kbit/s. Laajakaistapalvelu ostetaan operaattorilta yleensä säännöllisillä kuukausimaksuilla toimivilla tilauksilla. Suomessa on useita eri operaattoreita, joiden laajakaistapaketit ja kuukausihinnat vaihtelevat sopimuksista ja mahdollisista tarjouksista riippuen. Suurimpia ja tunnetuimpia operaattoreita ovat Moi, DNA, Elisa ja Telia.

Laajakaistan hankkiminen tapahtuu ottamalla yhteyttä paikalliseen Internet-palveluntarjoajaan. Palveluntarjoajan välityksellä asiakas pääsee keskustelemaan osaavien asiantuntijoiden kanssa siitä, mikä laajakaistavaihtoehto sopisi parhaiten hänen tilanteeseensa ja käyttötarkoitukseensa. Tilausprosessin pystyy nykyään suorittamaan myös suoraan Internetissä, ilman erillistä yhteydenottoa palveluntarjoajaan. Tosin, mikäli ostajalla ei ole entuudestaan laajakaistaa, asiaan on silloin syytä tutustua vaikka palvelua tarjoavassa liikkeessä. Liikkeestä saa apua, jos esimerkiksi mobiililaajakaista vaatii erillisen SIM-kortin toimiakseen tai kiinteä laajakaista tarvitsee Internet-modeemin. Laajakaistapakettiin kuuluu luonnollisesti Internet-yhteys, jonka asiakas saa käyttöönsä heti laitteiston asentamisen jälkeen. Liikkeen kanssa voi sopia erikseen laitteiden asentamisesta.

Jos ostaja on aikeissa käyttää Internettiä tietokoneellaan, niin hänen olisi hyvä tarkistaa, että tietokoneesta löytyy oikeanlainen liitäntä. Vaihtoehtoisesti jotkin Internet-modeemit jakavat yhteyden myös (tai pelkästään) langattomasti, jolloin on hyvä tarkistaa, onko omaan tietokoneeseen helpompi muodostaa yhteys langallisesti vai langattomasti. Tähän vaikuttaa myös se, mitä muita laitteita ollaan yhdistämässä samaan Internet-verkkoon ja miten ne on helpoin yhdistää.

Kiinteä laajakaista

Kiinteä laajakaista on nimensä mukaisesti osa laajempaa, kiinteää verkkoa. Se kulkee aina loppukäyttäjälle asti tietoliikenneyhteyksiä, kuten valokuitu- tai kupariverkkoja pitkin käyttäjän modeemiin ja siitä edelleen tietokoneeseen. Modeemin kautta käyttäjä pystyy yhdistämään muutkin omat laitteensa Internettiin joko johdon kautta tai langattomasti. Internet-palveluiden tarjoajat myyvät monenlaisia liittymiä, jotka on tarkoitettu yksityisten asiakkaiden käyttöön. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset kaapelimodeemi- ja ADSL-liittymät. Taloyhtiöille on lisäksi tarjolla muun muassa HomePNA-tekniikalla toteutettuja verkkoja, joita voidaan hyödyntää myös pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Kiinteät laajakaistaliittymät soveltuvat parhaiten koti-, taloyhtiö- ja yrityskäyttöön ja ne sisältävät tarpeeksi tehoa koko käyttäjäkunnan tarpeisiin. Kiinteät laajakaistat tarjoavat parhaan mahdollisen alustan muun muassa elokuvien ja TV-sarjojen suoratoistoon, kuin myös kotoa käsin työskentelyyn. Kiinteän laajakaistan nykyaikaisen huippunopean yhteyden salaisuus perustuu sen kuituteknologiaan. Valokuitu mahdollistaa suurten tiedonsiirtonopeuksien saavuttamisen, nopeuden ollessa enimmillään jopa 1 GB/s. Kiinteä laajakaistayhteys on myös tasainen, eli Internet-yhteydessä ei tapahdu suuria nopeuden vaihteluita tai hidastumisia, vaikka verkkoon olisi yhdistetty useampikin laite samaan aikaan.

Mobiililaajakaista

Mobiililaajakaistat ovat nettiliittymiä, jotka ovat liikutettavissa – eivät siis sidottuja kiinteästi yhteen paikkaan. Kaikki SIM-korttia hyödyntävät mobiililaitteet, kuten puhelimet, tabletit ja jotkin kannettavat tietokoneet on mahdollista liittää mobiililaajakaistaan. Tämä tekee mobiililaajakaistasta erittäin kätevän, sillä se kulkee kätevästi käyttäjän mukana. Voit käyttää sitä lenkillä lähipuistossa tai vaikka toisella puolella Suomea mökkireissulla.

Mukana kulkevien yhteyksien lisäksi myös kotona käytettävä laajakaista voi olla mobiililaajakaista. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi tietokoneen USB-porttiin liitettävää mokkulavastaanotin. Mokkulalla voi myös jakaa internetin useille laitteille joko kaapelilla tai langattomasti.

Aikaisemmin mobiililaajakaistat ovat olleet paljon kiinteitä laajakaistoja hitaampia, mutta viime vuosina mobiililaajakaistat ovat pystyneet vastaamaan jopa kiinteiden laajakaistojen tarjoamaan 1 GB/s nopeuteen. Tulossa olevan 5G-teknologian uskotaan pystyvän edelleen jopa kymmenkertaistamaan mobiililaajakaistanopeudet.

Mikä laajakaista sopii minulle parhaiten?

Mobiililaajakaista vai kiinteä laajakaista? Siinäpä kysymys. Asiaan ei ole yksinkertaista vastausta, vaan molempien vaihtoehtojen hyödyt ja haitat riippuvat kunkin käyttäjän tilanteesta. On siis erittäin tärkeää, että asiakas tietää omat tarpeensa, jotta oikea vaihtoehto löytyy helpoiten.

Mobiililaajakaista on ehdoton ykkösvaihtoehto henkilölle, joka tarvitsee Internettiä tien päällä. Mahdollisuus pitää laajakaistaa aina mukana tekee siitä oivan vaihtoehdon niille, jotka tarvitsevat Internettiä muuallakin kuin kotonaan. Mobiililaajakaista on myös erinomainen vaihtoehto mökille, koska siellä ei yleensä vietetä pitkiä aikoja ja kiinteän laajakaistan yhdistäminen olisi siksi varsin epäkäytännöllistä. Mobiililaajakaista voi olla myös oiva vaihtoehto, mikäli henkilön asuinalueella ei ole mahdollisuutta laadukkaaseen kiinteään laajakaistaan – tai kiinteää laajakaistaa ei ole ylipäätään tarjolla. Mobiililaajakaistalla kun saa yhteyden Internettiin melkein kaikkialla Suomessa.

Kiinteällä laajakaistalla on etuna sen tasainen ja korkeatasoinen yhteys. Kiinteä laajakaista ei yleensä hidastu, vaikka samassa verkossa olisi useita käyttäjiä. Heikkoutena kiinteällä laajakaistalla puolestaan on se, että sen avulla muodostettu Internet-yhteys on sidoksissa yhteen taloon tai asuntoon, eikä sitä voi siirtää mukanaan helposti. Nämä piirteet tekevät kiinteästä laajakaistasta erinomaisen vaihtoehdon koti-Internetiksi, jossa kaikki perheenjäsenet voivat käyttää kaistaa niin paljon kuin haluavat vaikuttamatta toistensa toimiin. Kiinteä laajakaista soveltuu myös erittäin hyvin toimistokäyttöön.

Leena Garcia

Jätä kommentti