Freelancer-työt netissä – etsi töitä näistä paikoista

Freelancer-työt netissä – etsi töitä näistä paikoista

Nykyaikana on olemassa monia eri tapoja tehdä töitä kotoa käsin ja monet yritykset tarjoavatkin mahdollisuutta tehdä freelancer-töitä netin kautta. Freelancer-työ voi parhaimmillaan olla monipuolista ja antoisaa, paikasta riippumatonta, mahdollistaen vapauden työskentelyyn. Voit parhaimmillaan tehdä valitsemaasi työtä, valitsemallasi tavalla, päästen hyviin ansioihin.

Millaisia freelancer-töitä netistä voi löytää?

Etätyönä on mahdollista tehdä monipuolisesti erilaisia tietokoneella tehtäviä töitä, kuten:

 • Tulkkaus voidaan helposti toteuttaa etänä, sillä osapuolet voivat olla missä tahansa tietokoneen ääressä. Tulkin työ on tärkeää ja on varmasti osattava asiansa. Kuitenkin rahallinen korvaus on varsin hyvä. 
 • Kääntäjän työ on myös varsin helppoa toteuttaa etänä. Kääntäjä voi kääntää sivustoja tai materiaalia, kuten vaikkapa kokonaisen kirjan toiselle kielelle.
 • Graafikon työ on hyvin tärkeää sisältöjen visuaalisuuden kannalta. 
 • Markkinointimateriaalin, eli käytännössä mainosten teko on myös mahdollista etänä. Markkinointimateriaali, eli mainokset eroavat graafikon tai kirjoittajan tekemästä materiaalista yhdistämällä ne molemmat yhdeksi myyntiä edistäväksi kokonaisuudeksi.
 • Asiakaspalvelu onnistuu myös helposti netin kautta, sillä sekään ei välttämättä katso aikaa, paikkaa tai maata. Jotkut yritykset järjestävät työntekijöilleen työtä myös toisesta maasta.

Käytännön esimerkkinä graafisen tai tekstimuotoisen osaamisen loistavasta hyödyntämisestä freelancer-työnä ovat netissä toimivat pikakasinot ja käännöstoimistot, sekä graafista työtä tarjoavat toimistot, jotka tarvitsevat jatkuvasti enemmän ja enemmän työntekijöitä. 

Mistä etsiä freelancer-töitä?

Internetissä on suuri määrä sivustoja, jotka tarjoavat freelancer-työtä. Osa niistä on keskittynyt tietyille aloille tai tietynlaisiin tarpeisiin, mutta suurin osa tarjoaa suuren määrän valinnanvaraa. Suurin osa näistä sivustoista on englannin kielisiä, vaikkakin sieltä suomenkielisiä työntekijöitä etsitään.

Ulkomaisia tunnettuna sivustoja:

 • Upwork.com on todennäköisesti kaikkein käytetyin ja suosituin sivusto etä-, ja freelancer-työtä varten. Upwork on laadukas sivusto, joka vaatii jäseneksi pääsemiseen osaamista ja laadukasta jälkeä, mutta sivustolle päässeille on yleensä paljon työtä tarjolla.
 • Freelancer.com on myös maailmanlaajuisesti käytetty ja suosittu sivusto etätyöskentelyyn. Freelancer.comin kautta voit monipuolisesti käyttää osaamistasi hyödyksi.

Kotimaisia tunnettuja sivustoja:

 • Duunitori.fi on enimmäkseen työpaikkoja varten, mutta tämänkin sivuston kautta on mahdollista löytää freelancer-töitä
 • Tori.fi on alustana hieman erilainen, sillä se on tarkoitettu pääasiallisesti käytetyn tavaran myymiseen. Kuitenkaan se ei estä sivuston käyttöä oman työpanoksen tai työn tarpeen myymiselle. Kannattaa siis rohkeasti laittaa sivustolle ilmoitus omasta työhalukkuudestasi.

Freelancer-työ Facebook ryhmiä:

Sivustojen lisäksi myös sosiaalinen media on valjastettu freelancer-työskentelyn etsimistä ja tarjoamista varten. 

 • Digital Nomad Jobs-ryhmä tarjoaa freelancer-töitä, jotka eivät välttämättä ole ihan niitä tavanomaisimpia, mutta kuitenkin sellaisia, joita jotkut haluavat tehdä. Tämä voi myös käydä vaihtelusta muunlaiseen työskentelyyn. 
 • Remote Works-ryhmä puolestaan tarjoaa töitä monilta eri aloilta. Kannattaakin tarkistaa ryhmän tarjonta, jotta tiedät millaista freelancer-työtä on tarjolla.

Miksi työskennellä freelancerina?

Freelancerin työ on saanut jatkuvasti suurempaa suosiota, sillä freelancerina työskentely tuo mukanaan monia hyviä puolia. Freelanceria harvoin sitovat työajat, eikä kotona työskennellessä tarvitse miettiä työpaikalle matkustamista.

Työtä on mahdollista tehdä missä tahansa, joten voit tehdä sitä vaikkapa ulkomailla ollessa. Vaikka paikka ei sido, deadlinet sitovat, joten työt on saatava valmiiksi asiakkaille luvatun ajan puitteissa.

Freelancer on itse itsensä esimies, joten työajat ovat hyvin joustavat. Työaikojen valitsemisen lisäksi saat usein valita haluamasi asiakkaat. Kuitenkin kun luot uraa freelancerina, on usein aluksi otettava kaikki sellainen työ vastaan, mitä asiakkaat tarjoavat. Jos onnistut luomaan mainetta hyvänä ja laadukkaana toimijana, saattaa jossain vaiheessa olla mahdollista valita asiakkaansa.

Miksi ei kannattaisi työskennellä freelancerina?

Vaikka Freelancerin työ voi kuulostaa varsin houkuttelevalta, on siinä myös monia huonoja puolia. Freelancer-työ ei siis välttämättä sovi jokaiselle.

Freelancer alalla on varsin kova kilpailu ja tämän vuoksi myös laadun on oltava todella hyvää. Toisaalta kuitenkaan laatu ei takaa korkeaa hintaa, sillä monen tekijän pyrkiessä saamaan samaa työtä, kilpaillaan myös hinnalla. Jos olet aloittamassa tai harkitsemassa freelancer-työntekoa, kannattaa aloittaa se osa-aikaisena, jotta näet millaista se työskentely todella on.

Töiden varmuus on huonoa. Koska saadut projektit ja työt ovat usein juuri projektiluontoisia ja kestävät usein muutamasta tunnista muutamiin viikkoihin, joskus jopa puoleen vuoteen, on hankalaa suunnitella asioita pidemmälle. 

Tämän lisäksi kovan kilpailun tuoma epävarmuus töiden jatkumisesta hankaloittaa tulevaisuuden ennakoimista. Töiden epävarmuuden ja kausittaisen luonteen vuoksi kannattaa pitää säästöjä, joiden avulla tasoittaa epätasaista kassavirtaa.

Ollessasi itse itsesi pomona joudut olemaan suuressa vastuussa tekemään lupaamasi asiat luvatussa ajassa. Ottamasi työt tulee tehdä aikataulussa ja deadlinea ei saa ylittää. Freelancerina on siis muistettava tehdä työt ennen vapaa-aikaa, jonka vuoksi työpäivistä voi helposti tulla jopa 16-tuntisia.

Itsensä pomona ollessa on myös yleensä työskenneltävä yksin. Tämän vuoksi saattaa joutua työskentelemään pitkiäkin aikoja ilman kontaktia muihin ihmisiin. Ilman työkavereiden seuraa voi sosiaalisesti aktiivinen ihminen tulla pahimmassa tapauksessa mökkihöperöksi, joten freelancer-työ sopiikin parhaiten introvertille.

Yhteenveto

Freelancer-työ sopii ihmiselle, joka pitää vastuusta ja yksin työskentelystä, sillä freelancer-työskentely on pääasiassa juurikin molempia. Freelancerina sinulla pitää olla ammatti, jonka työpanosta on mahdollista myydä internetin välityksellä. 

Useinkaan aloittaminen ei ole helppoa, mutta vakuuttaessasi muut osaamisestasi pystyt todennäköisesti vakiinnuttamaan itsesi freelancer-markkinoilla. Freelancer-työskentely voi olla yrittäjyyttä parhaimmillaan, vaikka yrittäjyyden vastuu onkin suuri. Yrittäjyyden tuoma vapaus kuitenkin voi olla parasta, mitä voit saavuttaa, sillä voit tehdä työtä mistä tahansa, yleensä milloin tahansa.

Leena Garcia

Jätä kommentti